İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Kendi Amatör Ekibim Mi?

Kendi Amatör Ekibim Mi?

Dijital paylaşım platformu olarak hayatımıza giren sosyal medya platformları, ilk başta eğlence veya sosyalleşme amacı ile kullanılsa da günümüzde iki ana amaç daha edindiler: “Pazarlama ve Vitrin”. Bu iki yeni anlam kazanımı sonrası sosyal medya kullanıcıları arasına kurumsal firmalar da dahil oldular. Paylaşım > reklam > kitle yaratma > pazarlama> doğrudan pazarlama şeklinde evrilen süreçler kurumsal firmaları yeni yatırımlara zorladı. Bu yeni yatırım, ürünün klasik pazarda kendi kitlesini bulması ve tanıtımı zorluklarından kurtulmak için sadece sosyal medya platformlarının profesyonel şekilde yönetilmesine yapıldı.

Bu yatırımları şekillendirecek ilk soru bu sosyal medya yönetimini firmaların kendi bünyesinde oluşturacağı bir ekip ile mi yoksa bir danışman firma aracılığıyla mı gerçekleştireceğiydi. Zaman içerisinde, özellikle pandemi sonrasında, sosyal medya okur yazarlığı artıp kullanıcılar bilinçli tüketici halini alsa da kurumsal firmaların bu bahsi geçen soruya doğru cevabı verebildiklerini söylemek zor. Alpago Danışmanlık tarafından 2022 yılı sonunda gerçekleştirilen piyasa araştırmasında, 100 kurumsal firmadan 47 tanesi kendi bünyesinde bir ekip kurulumu ile süreç idamesini mantıklı bulurken 14 tanesi de sosyal medya yapılanmasının öneminin farkında olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Geriye kalan 39 kurumsal firma, bünyelerinde kendi ekipleri bulunsa dahi, bir uzman ajanstan hizmet almanın avantajlarından haberdar olduğunu ve bu avantajlardan yararlanmak için süreç yönetimlerinde profesyonel danışmalık desteklerinden faydalandığını belirtmiştir.

Farklı sektörel uzmanlık alanlarında yapılan bu basit detay incelemesi bile ankete dahil edilen firmaların Bist sıralamasındaki yeri ve e-Ticaret gelirlerinin toplam gelire oranı baz alındığında, danışman firma ve profesyonel yönetimin sağlamış olduğu karı ortaya çıkarmaktadır.

Farklı girdileri ve uzmanlık alanlarının birleşimini gerektiren sosyal medya yönetimi ve dijital yapılanma süreçleri için kurumsal firmaların kendi bünyesinde büyük bir ekip yapılandırmasına gitmesi gerekmektedir. Kabaca üretim/tasarım, reklam, pazarlama, strateji/analiz ve yönetim gibi farklı alanlara bölünebilecek olan dijital süreç yönetimi ve sosyal medya yönetimi için kurumsal firmaların minimum 5-6 farklı uzmanlık alanına sahip istihdam yaratması gerekecektir. İhtiyaç duyulan demirbaş ve sarf malzemeler, ofis giderleri vb. gibi girdiler dahi hesap edilmeden oldukça maliyetli bir yatırım olarak görülmektedir. İstihdam edilecek olan personellerin de uzmanlık alanlarının test edilme sürecinin zorluğu da hesaba katılırsa oldukça riskli ve maliyetli bir yatırım halini almaktadır. Birçok kurumsal firma, personel izin istihdam gibi süreçlerde ve istihdam sonrası yaşanan farklı uzmanlık alanlarına ait problemlerden kaynaklı sosyal medya yatırımlarından vaz geçerek, zaruri bir mağaza/platform olan sosyal medya platformlarına sırtını dönmektedir. Burada yanlış bir yatırımın etkilerini silecek olan şeyin olaylara sırtını dönmek değil yeni bir doğru yatırım olduğu unutulmaktadır.

Ajans hizmetinin mantıklı olmasının sebebi yukarıda bahsedilen risklerin oldukça kolay bir şekilde yönetilebiliyor olmasıdır. Yönetilebilen bir risk, operasyonu karlı hale getirecektir. Bir kişinin farklı alanlarda uzman olamayacağının bilinci ile farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilerden oluşan bir ekip hizmeti, kurumsal firmaların, dijital bazlı kar maksimizasyonunu sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bana yaz
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Alpago Danışmanlık
Size nasıl yardımcı olabilirim?