İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Pazarlama Ekibine Doğru Yönetici Seçimi: Yaratıcı Lider mi, Deneyimli İnsider mı?

Pazarlama Ekibine Doğru Yönetici Seçimi: Yaratıcı Lider mi, Deneyimli İnsider mı?

Bir pazarlama ekibinin yönetimi, şirketlerin rekabetçi avantajlarını koruyabilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Ekibin başına atanacak yönetici, ekip performansı ve şirketin genel başarısı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Burada bir soruyu tartışalım. Süreç içerisinde tecrübe edindiğim #insankaynakları bilgilerimden de faydalanarak bu sorumuzun cevabını aramaya çalışalım. Pazarlama ekibinizde boşalan #pazarlamayöneticisi koltuğu için iki adayınız var. Hangisini yönetici olarak atarsınız?

Adaylar

  1. Aday 1: Pazarlama alanında deneyimli ve yaratıcı. Firma ve sektör tecrübesi az.
  2. Aday 2: Firmanızı ve sektörünüzü iyi tanıyor. Stabil yeteneklere sahip, yaratıcılığı sınırlı.

Farklı Bakış Açıları ve Farklı Sektörler Üzerinden Örneklemler

Yetenek Yönetimi

#YetenekYönetimiTeorisi: Michael Armstrong tarafından tasarlanan bu teori, doğru yetenekleri işleyişin içine çekme, geliştirme ve elde tutma sürecini kapsar.

Uygulama: #Google gibi teknoloji devleri, yaratıcı ve deneyimli kişileri bünyesine katmak için yetenek yönetimini kullanır. Bu şirketler, yenilikçi projeler geliştirmek için yaratıcı zihinlere ihtiyaç duyar.

Değerlendirme: İlk aday, yaratıcı ve pazarlama alanında deneyimli. Yaratıcılığı, yenilikçi stratejiler geliştirme açısından değerlidir. İkinci aday, mevcut firma bilgisiyle operasyonel verimliliği koruyabilir. Ancak, yaratıcı çözümler üretme kapasitesi sınırlıdır. Firma büyüklüğü de göz önüne alındığında #pazarlama departmanı içerisinden birisi olarak 1. adayın tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Büyük bir firmanın ekip stabilizasyonu belirli bir oranda sabitleneceği için iş fark yaratma noktasında tıkanacaktır. Bu nedenle kısır olan döngüde çıtayı daha yükseğe çıkaracak bir yaratıcı zihin gerekmektedir.

Bu duruma 1998 Dünya kupası finalinde birbirine eş yıldızlardan oluşan Fransa’nın #ZinedineZidane önderliğinde her biri farklı değerde yıldızlar topluluğu olan Brezilya’yı yenip kupayı almasına bağlayabiliriz. Tek bir yaratıcı zihnin sorumluluğu alması bu tarz durumlarda tüm ekibin performansını yükseltecektir.

Durumsallık Teorisi

#DurumsallıkTeorisi: Fred Fiedler tarafından geliştirilen bu teori, liderin etkinliği, durumsal faktörlere bağlıdır. Liderin özellikleri ile durumsal faktörler uyum içinde olmalıdır.

Uygulama: Perakende sektöründe, liderlerin müşterilerin değişen taleplerine hızlı yanıt verebilmesi önemlidir. #Walmart, durumlara göre liderlik stillerini adapte eder.

Değerlendirme: Firmanızın durumu ve hedefleri göz önüne alındığında, yaratıcı ve deneyimli bir lider uzun vadede daha fazla katkı sağlar. İkinci aday ise kısa vadede daha hızlı uyum sağlar.

Bu seçeneğe örnek olarak Türkiye Kadın Voleybol Takımında #EdaErdem faktörünü gösterebiliriz. Yıllardır belirli bir seviyeyi yakalamış olan takımımızın daha büyük başarıları yakalaması için yeni bir kana ihtiyacı vardı ve bu durum da transfer olarak değerlendirebileceğimiz #MelissaVargas hamlesi ile sağlandı. Ancak bu transferin adapte olup verim verebilmesi için takım içerisinde zeki bir lidere ihtiyaç vardı ve bu detayı da Eda Erdem sağladı.

Dönüşümcü Liderlik Teorisi

#DönüşümcüLiderlikTeorisi: James MacGregor Burns ve Bernard Bass tarafından geliştirilmiştir. Lider, vizyoner olup ekibi motive etmelidir.

Uygulama: #Tesla ‘nın CEO’su #ElonMusk, dönüşümcü liderliğin bir örneğidir. Yenilikçi vizyonu ile ekibini motive eder ve yenilikçi projeler geliştirir.

Değerlendirme: İlk aday, dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olabilir. Yaratıcı vizyonu, ekibin motivasyonunu artırır ve yenilikçi projeler geliştirir. Bu liderlik, firmanızın pazarda fark yaratmasını sağlar.

Bu duruma örnek olarak tarihi bir örnek vermek faydalı olacaktır. Pargalı İbrahim ve Sultan Süleyman ikili yönetimi için en doğru örnek olacaktır. Çünkü bu tarz iş birliği en büyük başarıyı getirecek duo olarak görülse de sınırların belirlenmesi süreç yönetimi konusunda en zorlayıcı etken olacaktır. Sınırlar belirlenmediği noktada vermiş olduğumuz tarihi örneğin sonuçlarını hepimiz bilmekteyiz. En büyük başarı için en büyük riskleri almak gerekir mi sorusu ise başka bir tartışma konusudur.

İnsan Sermayesi Teorisi

#İnsanSermayesiTeorisi: Gary Becker tarafından öne sürülen bu fikir ise çalışanların bilgi ve yetenekleri, firmanın rekabet avantajını artıran önemli bir kaynaktır.

Uygulama: #IBM, çalışanlarının bilgi ve yeteneklerini sürekli geliştirir. Bu, firmanın rekabet gücünü artırır.

Değerlendirme: İkinci adayın firma bilgisi ve sektörel deneyimi, kısa vadede verimliliği artırır. Ancak, ilk adayın yaratıcı yaklaşımları ve pazarlama deneyimi, uzun vadede rekabet gücünü artırır.

Bu konuya vereceğimiz örneğimiz ise #JuppDerwall ve #MustafaDenizli iş birliği üzerine olacaktır. Futbolu ya da konumuz çerçevesinde piyasayı çok daha iyi tanıyan bir tecrübeli ismin önderliğinde yetişen yaratıcı bir lider adayı zamanı geldiğinde fırsatı oldukça iyi değerlendirerek, Türkiye’de futbolun çerçevesini değiştirmiş ve yeni bir hedef konulabilmesine ilham olmuştur.

Sonuç

Yönetici seçiminde, firmanızın uzun vadeli stratejik hedeflerini göz önünde bulundurmalısınız. En başta belirtmiş olduğumuzun sorunun tek bir doğru cevabı yoktur. Detaylandırma yaptığımız örneklerden de anlayabileceğimiz üzere her doğru firmanın mevcudiyeti ile organik ilişki içerisindedir. Genel kabul, yaratıcı liderin seçilmesi yönündedir. Çünkü stabil birisine yaratıcılığı öğretmekten daha kolay olan yol yaratıcı birisine sektörü tanıtmak olabilir. Ancak bu genel kabul sizlerin mevcut durumuna uygun olmayabilir. Burada karar vermeden önce kısa ve uzun vadeli planların hedeflerine göre hareket edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bana yaz
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Alpago Danışmanlık
Size nasıl yardımcı olabilirim?